Asuntorahastoissa kupla?

Suuren suosion saanteet asuntorahastot eivät välttämättä ole niin turvallisia sijoituksia kuin annetaan ymmärtää. Jokainen varainhoitotalo ja
pankki ovat lanseeranneet asuntorahastoja. Tuottoennusteet ovat isoja. Mahdollinen arvonnousu on yleensä laskettu kiinteistön arvonnousulla, joka saattaa olla aivan spekuloitu.
Viime viikon Rakennuslehdessä Vuokraturvan Timo Metsolan mukaan monilla asuntorahastoilla on jo nyt vuokra-asuntoja tyhjillään.
Uudistuotanto on kohdennettu asuntorakentamisessa väärin. Enemmän
tarvittaisiin edulliseen asumiseen soveltuvia asuntoja, joihin olisi kenellä tahansa varaa.
Asuntojen kallis hinta heijastuu suoraan vuokratasoon. Se johtuu suurentuvista rakentamiskustannuksista. Tuotantoa voitaisiin tehostaa kehittyvin työtekniikoin, ammattitaitoisella työnjohdolla ja valvonnalla.
Rahastojen mahdolliset ongelmat aiheutuvat myös siitä, että asunnot on hinnoiteltu yläkanttiin. Mikäli asuntojen hintoihin tulee notkahdus, tuotot laskevat ja nyt jo ylihinnoiteltujen asuntojen hinnat laskevat.
Ne myydään silloiseen käypään hintaan. Tällöin arvonpudotus voi olla isokin.
Nyt asunto-ja vuokrarahastoihin mielivän sijoittajan kannattaa olla tarkkana.
On hyvä selvittää ainakin kulurakenne, likvidisyys ja se, mihin rahasto sijoittaa (hajautus). Rahastolla on hyvä olla sijoituksia eri kaupungeissa sekä asuntojen lisäksi toimitiloja ja liikekiinteistöjä.

2 kommenttia artikkeliin “Asuntorahastoissa kupla?”
 1. avatar Matti Mikkola sanoo:

  Itseensä ja omaan hyvinvointiinsa sijoittaminen kannattaa aina. Suhdanteista riippumatta. Vanhainkotien lisäksi, on alettu säästämään päiväkotien piirustuspapereistakin. Onhan se tosi että, hallitsematon maahanmuutto maksaa ja paljon. Sekä se että, jostainhan rahat on otettava.

  MM

 2. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Juu, mä en ole koskaan ollt kiinnostunut rahastoista tai sijoitusvakuutuksista, enkä yleensä mistään muustakaan paperista joka saattaa, jos suhdanteet laskee, menettää arvonsa niin että sillä ei ole vessapaperinkaan arvoa. Sitäpaitsi kyllä serlan talouspaperikin on parempaa pyllylle kuin jokin arvoton osakekirja.
  Sain tässä jokinaika sitten hieman ylimääräistä hynkkeliä ja tein ehkäpä ainoan ja oikean sijoituksen. Sijoitin itseeni ja hyvinvointiini. Sijoitin korjaamalla oman taloni sellaiseen kuntoon että pärjään tässä mökissäni loppuelämäni. Nyt kun näyttää vielä siltä että vanhustentalot ym lakkautetaan ja tilalla aletaan hyysäämään matuja. Niin käyköön sitten kotipalvelusta vaihtamassa mulle vaipat ja syöttämässä mömmöt, omassa kodissani. Kaipa sitä täälläkin aikanaan sänkyyn sidottuna, yönyli pärjää lähes samalla tavalla kuin ylibuukatussa palvelukodissa., kun ei ne silläkään hoitsut paljon perään katsomaan kerkeä. Nyt on sentään laitettu lämpöeristeitä seiniin sen verran ettei, vaikka sattuisikin pitempi sähkökatkokin tulemaan, pää jäädy seinään kiinni yön aikana. Muutama päivä menee ilman lämmitystäkin jos ei ulkona ihan paukkupakkanen ole. Ja varavoimaa on akku-invertterissä ja se kun loppuu pärähtää automaattigeneraattori käymään niin kauaksi aikaa kuin 200 litran tankissa ainetta riittää. Ei sitten hengityskoneestakaan lopu sähkö, siis jos sitä joskus tarvitaan.
  Kyllähän pankkiirit ehdotteli mulle että jos ostaisin joitain osakkeita tai sijoitusosuuksia, mutta mä haistatin niille sen heinäläjän minkä lehmä toissapäivänä söi. Otan sitten jossain vaiheessa vaikka käänteistä lainaa jos ei rahat rupee piisaamaan palvelumaksuihin, niin ei tarvii sukulaistenkaan kärkkyä turhaan perintöjä. Ei ne niitä osais kuitenkaan käyttää järkevästi, joisivat skumppaa ja rellestäisivät vaan. Ja vuokraisivat talon jollekin sosiaalipellelle tai matulle joka pistäisi paikan päreiksi tai perustais vaikka moskeijjan.

  Että tälleensä..

css.php