Aurinko antaa energiaa

Aurinko on oiva lääke kiinteistöjen nouseviin energiakustannuksiin. Aurinkoenergian hyötykäyttö on ottanut hitaita, mutta varmoja askelia kehityksen polulla.
Paneelit ja keräimet ovat kehittyneet eikö perustamiskustannuksetkaan ole enää kohtuuttomia. Lisäksi hyvä suunnittelu on tämänkin projektin peruskivi.
Rakennuksen nykyisen lämmitysjärjestelmän lisänä aurinkovoimala toimii ekologisena lisänä. Mikä parasta mitään uusia tiloja ei tarvita vaan rakennuksen katto soveltuu mitä mainioimmin kyseiseen tarkoitukseen. Aurinkopaneelit soveltuvat ekologisena energiamuotona urbaaniin asumiseen paljon nätimmin, kun esimerkiksi tuulimyllyt joihin tosin rakennuslupakin saattaa jäädä saamatta. Moni kaupunki on ilokseni pitänyt aurinkoenergiaa järki ratkaisuna ja helpottanut lupaprosesseja.
Moni taloyhtiö saattaa välttyä näin ollen kalliilta lämmitysjärjestelmän uusinnalta. Kokemukset aurinkovoimaloista ovat olleet yllättävänkin positiivisia.
Suomen sijainti maantieteellisesti on oletettua parempi aurinko säteilyn kannalta. Esimerkiksi Keski-Euroopassa on alueita mitkä ovat Etelä-Suomea heikompia aurinkoenergian talteenoton kannalta.
Hankkeiden keskimääräinen kuoletusaika, on ollut noin 10 vuotta joten nyt alhaisten korkojen maailmassa ekoenergia investointi kannattanee

5 kommenttia artikkeliin “Aurinko antaa energiaa”
 1. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Tiiäkkö muuten missä se energiantuotannon tulevaisuus on oikeesti?
  No metaanikaasussapa hyvinkin.

  Otappa joskus hitsarin kuonahakku ja tulentekovehkeet völjyyn ja mene alkutalvesta jonkin suolammen jäälle käppäilemään. No siellä jään alla kun näkyy sellaisia kaasulammikoita niin ne ei ole ilmaa vaan metaania. Sitten isket semmoisen kuplan kohdalle reiän sillä hakulla ja tuikkaat tulet, niin saat tehtyä notsikin jäälle ilman polttopuita. Mut ole varovainen ettet polta otsatukkaas tai kulmakarvoja, sillä saattaapa tulla jään alta aikamoiset lieskat. Räjähdysvaaraa ei ole sillä kaasu vaatii palaakseen happea eikä sitä jään alla ole joten palaminen tapahtuu vasta sitten kun happi yhtyy leikkiin mukaan ulkoilmassa.
  Pierukin palaa, onhan siinäkin metaania seassa, jos et usko niin kokeile, mutta elä polta perskarvojas.
  Suunniteltiin tuossa kaverin kanssa, että tehdään ensikesänä kokeellinen juttu, tehdään helkatin iso sateenvarjoa muistuttava kupu kevytpressusta ja sähköputkista ja huipulle pannaan letku jonka voi yhdistää kompuran imuaukkoon sitten kupu suolampeen kellumaan ja jollain sopivalla ranstakalla kun myllää lammen pohjaa niin kaasua tuleekin ihan kunnolla. Sitten painetaan se kompuralla säiliöön, siinäpä sitä onkin valmista polttoainetta vaikka mihinkä vempaimeen, nestekaasugrilliin, aggregaattiin, mopoon(4t) , mönkijään vaikka autoonkin, eikä maksa paljon.. Jääkaapin tai pakastimen kompura on hyvä kun sellainen on pienikokoinen ja siinä on suljettu imu/pumppaus järjestelmä ja kehittää aika kovan paineenkin (200-300 psi = 13,7 – 20,6 Bar) ja siitä voi sitten tehdä myöhemmin paremmilla laitteilla vaikka LMGtäkin aivan tavalliseen nestekaasupulloon.
  Ja suokaasua, paskakaasua eli metaaniahan riittää suomen humuspohjaisissa suolammissa, järvissä ja jopa lietelanta-altaissa joita tukijussien navetantakusilla on vaikka hurumykket..

  Puukaasu eli Hiilimonoksidi(CO) on myöskin oivallinen tapa energiantuotantoon, sillä poltettavaa puutahan on kaikkialla…

  Sipilähän se keksi sen puukaasugeneraattorin uudelleen, no joo keksi ja keksi.
  Saattoihan siinä käydä niinkin että mä menin möläyttämään n. hieman yli 10 vuotta sitten, väärässä paikassa väärään aikaan julkisesti oman ideani siitä ettei henkilöautoihin kannata kehitellä puukaasulaitteita, koska tila-paino-hyötysuhde liikkuvassa kalustossa on huono, kun sen sijaan kiinteässä energiantuotannossa tila ja paino eivät merkitse mitään, jolloin hyötysuhde paranee ja saadaan puhtaampaa hiilimonoksidia.
  Ilmeisesti joku tarkkakorvainen kuuntelija, nappasi idean ja möi Sipilälle…?
  No aivan sama..
  Mulla on siihenkin tuotantoon tehokkaampi laite, mutta siitä en kerro mitään ennen kuin saan sen valmiiksi. Jokatapauksessa häkää tulee paljon tehokkaammin kun hyödynnetään prosessissa divetymonoksidikaasua jolloin saatava häkäkaasu on vieläpä puhtaampaakin.
  Joissain puukaasu-julkaisuissa väitetään ettei häkää eli hiilimonoxidia voi varastoida, vaan kaikki mikä tuotetaan on käytettävä samantien.
  Sekin on höpö höpö juttua, kyllä voi… kun vaan osaa.

 2. avatar Matti Mikkola sanoo:

  Kiitos Kuningasjätkä mielenkiintoisista kommenteistasi. Kyllä huomaa , että olet asioihin perehtynyt.
  Aurinkoenergia sopineekin Suomen olosuhteissa, vain lisäenergiaksi. Aivan kuten kerroit, että talvella ei aurinko paista. Noin puoleen vuoteen taitanee kaikkiaan jäädä, sellainen tehokas auringin hyödyntäminen näissä olosuhteissa, eikä varmaan aina ihan niinkään pitkäksi aikaa.
  Hieno idea tuo lipputankosi muuten, ihailtavaa innovatiivisuutta, mitä tulee kannustaa.

 3. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Joo mikäs siinä, aurinkopaneeli on ihan fiksu keksintö, mutta siinä on omat pikkuriikkiset haasteensa suomen oloja ajatellen. Kesällähän kaikki sujuu mukavasti, mutta… Aivan tuommoinen pikkuinen ongelma on suomen talvi. Kun satelee hiljakseen lunta ja räntää, niin paneelin pinta peittyy ja silloinhan sähköä ei synny.
  No okei laitetaan lämpölangat paneelin pintaan ja sulatetaan lumi ja jää pois. Mutta siihenhän se sähköntuotanto sitten meneekin ja voi olla että hankalimmassa tapauksessa joutuu ottamaan vielä valtionverkostakin sähköä lisäksi. Entäs sitten kun syksyllä satelee vettä ja puunlehtiä? Täytyiskö laittaa paneeleille pissapojat ja pyyhkimet?

  Kunnat ei anna rakennuslupia tuuligeneraattoreille tai niiden torneille lähinnä, ei ainakaan ykstyisille kiinteistönomistajille.
  Kesämökille rakentelin sellaisen savonius-roottorilla toimivan pylvään. Se on sellainen paksu pylväs jonka yläpäässä on lipputanko ja siellä liehuu isännänviiri. Tuuleepa mistä suunnasta tahansa niin pylvään sisällä oleva roottori pyörii ja alapäässä oleva kuorma-auton vaihtovirtalaturi mättää 24 volttia 100amppeerin voimalla viiteen rinnan/sarjaan kytkettyyn akkupariin virtaa. Eipä ole kukaan tullut vielä narisemaan.
  Ja saa kai sitä lipputangon tontilleen pystyttää?
  Ja sähköä riittää moneen hommaan, jopa 900 watin vesipumppukin pyörii ja pumppaa vettä saunalle ja keittiöön, invertterillä 24v-DC akkuvirrasta 230v-AC vaihtovirraksi muutetulla sähköllä.
  Kunhan tuo varsinaisen asuinpaikkani naapuri hakkuuttaa tuon tonttiani ympäröivän metsänsä, uudeksi traktoriksi tai puimakoneeksi, niin minä poika laitankin jokaiseen tontin nurkkaan samanlaisen ”lipputangon”.

  Mullon toinenkin projekti työn alla.
  Hukkalämpöä hyödyntävä stirling-moottori.
  Olis tarkoitus yhdistää se saunankiukaaseen tai lämmityskattilaan. Kaikkihan sen nyt tietää kuinka stirling-moottori toimii.
  No joo onhan niitä, kaikenlaisia leluja myytävänäkin pienoismallina, mutta tästäpä tuleekin sellainen jolla voi pyörittää n 3-5 kilowatin generaattoria ja ihan samoilla lämpimillä millä lämpiää talo tai pihasauna.

  Kyllähän sen tuon aurinkopaneelin jäänsulatuksen voisi ratkaista muuten silleenkin että laitetaan ne lasikoteloiden sisään ja lämmitetään poistoilman hukkalämmöllä sulaksi, silloin ei mene sähköä siihen hommaan. Samalla sinne vois laittaa muutaman kiepin matta-mustaa putkea jossa lämpiää kuuma käyttövesi kesäisin, niin ei tarvii sitäkään sähköllä lämmittää.

  Jos joku haluaa teeseitse ideoita niin minulta voi kysellä, mutta jos on rahaa rutkasti, niin menee kauppaan ja tilaa hommat avaimetkäteen periaatteella, sillähän siitä pääsee….
  Se vaan ettei kalliilla rahalla ostettu kama maksa itseänsä takaisin elinkaarensa aikana!

  Että Sikäli….

 4. avatar Matti Mikkola sanoo:

  Mistä näistä tietää 🙂 Ja kiitos kommentista.
  Asuntorahasto kirjoitukseni, ei niin kovin myyvä ollut. Aurinkopaneelit ovat mielestäni, ihan varteenotettava vaihtoehto lisäenergia tarpeisiin. Valtuusto paikkoja ei taida olla kaupan, mutta ymmärrän pointtisi. Paikka valtuustossa kiinnostaa kyllä. Tarkoitukseni ei ole olla mikään täyte-ehdokas, vaan olen aivan tosissani mukana.

 5. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Mitähän sä nyt yrität myydä?
  Ittees valtuustoon, aurinkopaneeleita, asuntorahastoja vai kaikkea näitä..
  Nää hämäläiset navankaivajat tuskin tajuaa syvällisiä aforismeja tai vihjailevia myyntijuttuja, niille pitää puhua suoraan ja kiertelemättä ja hiukkasen silleen ikäänkuin puolipiruillen.
  Sittenkin ne hitauttaan tajuaa homman vasta kahden kolmen viikon päästä kun tarjousaika on mennyt umpeen.

  Että Sikäli….

css.php