Kaupunkia on syytä kehittää järkipäätöksillä

Kaupungin toiminnassa järkipäätös on aina hyvä asia. Järkipäätös on monen asian summa. Hämeenlinnan kaupungin hallinnossa on viime vuosina tullut ehkäpä huonoja päätöksiä, mutta niiden kanssa on voitava elää elämää eteenpäin.
Niihin ei voi jäädä liikaa märehtimään eikä liiaksi kannata syyllisiä etsiä.
Päätöksenteko pelkällä järkeilyllä eli tiedon käyttämisellä ei ole koskaan läpihuutojuttu. Tunteetkin vaikuttavat asioiden etenemiseen.
Kaupungin toiminta on hyvin käytännönläheistä. Kuntalaisen asioiden hoitaminen olisi hyvä tehdä järkevien päätösten pohjalta. Päätökset eivät saisi perustua mihinkään valheellisiin ja kalliisiin konsultin jaarituksiin.
Järkipäätökset tarkoittavat myös sitä, että kaupungissa löytyy sellaista oikeaa johtajuutta, että jossain tapauksissa on uskallusta nähdä kaikkien ehdotusten hyvyys ja oikeudellisuus.
Kaupunki tarvitsee uskallusta ja dynaamisuutta, mutta pelkkä tiettyjen intressien etujen ajaminen ei ole oikein.

2 kommenttia artikkeliin “Kaupunkia on syytä kehittää järkipäätöksillä”
 1. avatar Matti Mikkola sanoo:

  Tervehdys,

  kiitos mielenkiinnostasi kirjoitukseeni.

  Toivon, että jatkossa valtuustossa tehdään parempia päätöksiä Hämeenlinna on elänyt omanlaista ”mammuttitautiaan”, on kuviteltu tai haluttu pitää kaupunkia kokoaan suurempana.
  En ole ollut tekemässä epäonnistuneita ”mammuttihankkeita” valtuustossa, mutta niitä piisaa vaikka kuinka paljon. Moniin hankkeisiin on sidottu kaupungin varoja vuosiksi eteenpäin.
  Haluan katsoa eteenpäin enkä koe mielekkäänä osoitella sormella yksittäisiä episodeja. Kyse on yleisemmästä strategiasta kuin yksittäisten epäonnistuneiden hankkeiden sormella osoittelusta.
  Käytännönläheisyydellä tarkoitan sitä, että kaupungin päätökset eivät läheskään aina pitäisi olla erityisen poliittisia vaan lähtökohtana olisi hyvä olla kaupunkilaisten etu laajassa mitassa.
  Oikein on ajaa kaupunkilaisten hyvää yleisellä tasolla. Väärin on rakentaa esimerkiksi toriparkkia vain jonkun mahtisuvun toiveiden mukaisesti.
  Kaupungin talous on niin hurjassa jamassa, että jatkossa on syytä keskittyä vain perusasioiden hoitamiseen.
  Siinä mielessä suosittelen hurjien, riskipitoisten kaupungin perustoimintoihin kuulumattomien superhankkeiden hautaamista vähintäänkin muutamaksi vuodeksi.
  Ei ole hyvä, jos Helsingin herrat tulevat ja ottavat Hämeenlinnan kaupungin talouden hoidettavakseen.

  Matti Mikkola

 2. avatar Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Vaaleja näemmä lähestymme. Voisitko ystävällisesti vähän täsmentää vaalikarjalle, mitä kaupungin päätöksiä pidät huonoina ja miksi niiden kanssa pitäisi vain elää eikä esimerkiksi yrittää korjata tai tehdä parempia päätöksiä?

  Käytännönläheisyys kun taitaa olla sloganisi: Hyvyyttä ja oikeudellisuutta on vaikea tarkastella ilman sisältöä ja kokonaisuutta, johon ne liittyvät. Kerro samalla kenen intressien ajaminen on oikein ja kenen väärin?

  Ainakin itse arvostan poliittista puhetta, joka auttaa itseäni ymmärtämään, missä mennään ja mitä kädenliikkeitä tarvitaan asioiden muuttamiseksi.

css.php