Väljyys ja vapaus rakentamisessa ja maankäytössä vilkastaisi kyliä

Väljyys ja vapaus rakentamisessa ja maankäytössä vilkastaisi kyliä

Ajan trendi on, että maaseutu ja kylät kuihtuvat. Tähän helpotus voisi olla se, että maankäyttöä voisi helpottaa. Mahdollisesti myös maa-ainesten hyödyntäminen loisi vaurautta ja työpaikkoja.

Suomessa ja jopa Hämeenlinnassakin korpea on riittävästi. Rakentaminen näille alueille on vaan säädöksillä tehty turhan mutkikkaaksi.

On ensin selvitettävä suunnittelutarveratkaisulla, saako maanomistajan haluamaan paikkaan edes rakentaa.

Monesti päätös voi olla kielteinen, koska se lienee helpompi antaa.

Tällöin viranhaltija ei joudu mistään koskaan mahdolliseen vastuuseen, jos mitään ei tehdä. Toisaalta talouden rattaat eivät pääse kielteisillä päätöksillä pyörimään.

Monesti haaveiden rakennuspaikka on komea mäensyrjä maaseudulla, mutta usein lupaa ei heltiä.

Ei saa rakentaa, koska esimerkiksi kanta-tilalle monesti kilometrien päähän on saatettu rakentaa aikojen saatossa ja nämä rasittavat uutta kohdetta. Lisäksi kunnalla on pelko persuksissa, että myös haja-asutusalueiden asukkaat tarvitsisivat palveluita. Ja se maksaa.

Rakentaminen kaava-alueen suonsilmäkkeeseen lienee joissain tapauksissa ainoa vaihtoehto.

Sitten ovat vielä turhat valitukset. Jotkut pelkäävät metsäpolkujen katoamista. Joku toinen luulee maahisten ja mörköjen säikähtävän.

Mielestäni turhat valitukset voisi laittaa suoraan mappi ö:hön hidastamasta päätöksentekoa. Suomi on turhien valitusten luvattu maa. Turhista valituksista päästään sillä, että ne tulevat kunnolla maksulliseksi.

Samat asiat pätevät myös maa-ainestenottolupiin, sillä niitä tulee helpottaa. Toki ympäristöseikat on syytä huomioida, mutta niissäkin voisi käyttää maalaisjärkeä.

Talvivaara on toki luku sinänsä, mutta pienyrittäjällä sorakuopallaan ei ole varaa töppäillä. Sakot ovat sen verran isot ympäristörikoksista, että lähes poikkeuksetta edessä olisi pankrotti.

Monien soramäkien ja kallioalueiden aktiivisempi hyödyntäminen loisi varmasti alueelle lisää työpaikkoja ja hyvinvointia. Jo nyt rahdataan Hämeenlinnan alueelta erikoissoralajikkeita pääkaupunki seudulle.

Olen ehdottomasti aktiivisen maankäytön kannalla.

11 kommenttia artikkeliin “Väljyys ja vapaus rakentamisessa ja maankäytössä vilkastaisi kyliä”
 1. Matti Mikkola sanoo:

  Hei, Antti ! Toki olen . Eipä vaan ole juurikaan käytössä, ja tokihan mestoilla saatetaan painaa 12-tuntista päivää. Kuitenkin muistuttaisin, että kesäkuukausina louhintatyö on usein seisoksissa. Tavaraa tehdään valmiiksi kesän käyttöä varten läjille. Toki nykyään tuntuu , että varsinkin keskikesäksi Suomi pysähtyy.Myös moni rakennustyömaa mene stoppiin. Tien sorastukset yms.tehdään syyskuukausina. Kiitos hyvistä kommenteista kaikille ja oikein hyvää kevään jatkoa!

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Oletko Matti kuullut koskaan keskeytymättömästä kolmivuorotyöstä. Ei kai mikään laki kiellä keskeytymätöntä kolmivuorotyötä louhintatöissä ja olisihan se ihan koneiden kannalta järkevääkin, ne voi jumputtaa keskeytymätöntä yhtä vuoroa.
  Työaikalait tuskin ovat esteenä louhinnalle.

 3. Matti Mikkola sanoo:

  Hei, kalliolouhokset ovat hyvinkin säädeltyjä louhinta-aikojen suhteen. Ja varsinkin asutusten ja loma-asutusten läheisyydessä. Lisäksi työaikalait ovat tälläkin alalla voimassa.

 4. Matti Mikkola sanoo:

  Terve,

  olen varmaan maahanmuuttokriitikko, mutta en haluaisi leimautua rasistiksi, koska se käy pussin päälle (esim. tapaus Hakkarainen).

 5. magnusstultus sanoo:

  Tämä Erkki Strombergin pilkka ei kalahtanut minun nilkkaan, arvatenkin hän minua tarkoitti kirjoitelmassaan?
  Partalapsoset ja muutkin matut voisi palauttaa takaisin kotiin, ei heistä ole hyötyä suomessa, enemmänkin haittaa.
  Työntekoon heistä ei ole, koska kulttuuri kieltää tekemästä mitään elättäjien eteen, koska elättäjät ovat vääräuskoisia koiria. Ylpeys estää taasen tekemästä mitään itsensä eteen, koska elättäjien on kuitenkin kustannettava oleskelu vain ja ainoastaan siksi että he laupeuttaan ovat tänne elätettäviksi tulleet.

  Niin että siksi olisinkin sitämieltä, että kotiin vaan takaisin kaikki, koska siellä he kuitenkin onnellisimpia olisivat!

 6. magnusstultus sanoo:

  Siis mitä? Kesäaikaanhan juuri louhetta tarvitaan kun korjaillaan teitä, vai luulitko että hiekoitushiekkaa vaan kaivelisin talviaikana.
  Kyllähän se nyt näin ja niin on juttu jos kalliolouhos perustetaan niin siellä tehdään sesonkiaikaan töitä ympäri vuorokauden, räjäytetllään kalliota silpuksi ja murskataan lajikkeiksi jatkuvasti.
  Mikä se sellainen yritys on joka pannaan parhaaseen markkina-aikaan lomille?
  Ei kuule, nyt sä Mikko olet erehtynyt täysin, ei minkään firman talous sitä kestä että parhaalla kaudella pidetään seisokkia siksi etteivät kesäasukkaat häiriinny!
  Kun lupa on saatu niin lupaehtojen puitteissa ja tarvittaessa muutonkin taotaan juuri silloin kun rauta on kuumaa.
  Ne nuo kylmän raudan sepät onkin asia erikseen. Minusta vähän tuntuukin siltä että politikot ne ne niitä kylmänraudan seppiä ovatkin? Ovat päälle päsmäämässä asioista joista eivät yhtään mitää tiedä, niin suurta herraa että.
  Jos kerran maankäyttö on sallittua ja suotavaa, niin maata pitää käyttää, melu- ja muut haitat sikseen!
  Ainahan sitä voi matkustaa takaisin kotiin jos melu käy liian tukalaksi…

 7. ekku sanoo:

  Nimimerkkikirjoittelija ei ny hiffannu miten olis paree Mattia mollannu.
  Olisit vaan ilmoittanu jotta naapurissas on myytävänä talo ja mä ostan sen ja laitan täyteen alaikäisiä turvapaikanhakijoita, näitä joita partalapsiksi kutsutaan.
  Se on nimittäin todistettu jotta ko hommalla kiinteistöjen arvo laskee.
  Ajatelkaapa!
  Vuosia sitten Lammilla maksettiin Pääjärven rannalta mökkitontista (muutama tuhat neliötä) yli 200 000 euroa. Ihan toteutuneissa kaupoissa.
  Sitten tulivat ko järven rannalle Ronnin laitokseen turvapaikanhakijat ja alaikäisyksikkö ja valtava poru alkoi tonttien arvon romahtamisesta.
  Turvapaikanhakijat ajanoloon siirtyivät Lammin kirkonkylään ja Ronnin laitoksen tontti tuli myyntiin.
  Niin paljon oli tonttien arvo laskenut jottei apujohtaja Isosuo saanut kuin 250 000 euroa laitoksen tontista joka oli Lammin kunnan mukana tullut Häeenlinnan omaisuudeksi.
  Laitoksen tontti oli noin 70 hehtaaria sisältäen toista kilometriä rantaviivaa!

  erkki strömberg

 8. Matti Mikkola sanoo:

  Hei vaan ja kiitos kommentista.

  Kun näitä hankkeita suunnitellaan, usein paljon puhutaan, että lähistön kiinteistöjen arvot laskevat. Se on sinällään hyvä huomio.
  Nämä hankkeet eivät ikuisuuksia kestä. Meluhaitat on yleensä huomioitu. Lisäksi vapaa-ajan asukkaatkaan eivät yleensä häiriinny, koska louhokset ovat kesäaikaan ”kiinni”.
  Kiinteistönarvo ratkeaa realisoitaessa.
  Lähistöillä on yleensä maalaistaloja, joita harvoin realisoidaan.
  Maankäyttö tuo tarvittavaa lisäelinvoimaisuutta maaseudulle, joka hetki hetkeltä on valitettavasti hiljenemässä.
  Itse soranottoalueiden tuntumassa asuneena en ole kokenut juurikaan häiriötä murskauksista. Tiet säilyvät kunnossa ja työllistävä vaikutus on tärkeää. Ymmärrän kyllä täysin muitakin mielipiteitä, enkä ala niistä kiistelemään.

 9. magnusstultus sanoo:

  No joo siinä sun kotitalos lähellä onkin se mukava kalliotöyräs. Laitetaanpas haastemies asialle hakemaan naapurinkuulemiseen allekirjoituksia, kalliolouhoksen perustamista varten. Katsotaan sitten kuinka persun takki kääntyy kun kiinteistön arvo ympäristön meluhaitan takia uhkaa alkaa laskemaan?
  Niin kauanhan sitä ollaan asian puolesta kunnes se asia alkaa kaluta omaa nilkkaa?

 10. Matti Mikkola sanoo:

  Hei, Kuningasjätkä ja kiitos aktiivisuudestasi!

  Virkamiehet ovat kuntaa ja kuntalaisia varten. Ohjeistukset tulee rakentamiseen olla selkeitä ja vastaukset kysymyksiin pitää saada. Ohjeet tulevat olla tasapuolisia ja oikeudenmukaisia. Virkamies tulee olla saatavilla, pelkkä puhelinvastaaja ei riitä.

  Minua ei itseäni haittaa vaikka naapuriin tulisikin esim.kalliolouhos/soranottoalue. Se tietäisi töitä monille mikä on hyvä asia. Nykyään mm. kallionlouhinta on erittäin valvottua ja rajattua. Kiviä ei saa hakata kellonympäri.

  Mitä tulee tuulimyllypuistoon, niin ainakin se on tukineen tullut yhteiskunnalle tolkuttoman kalliiksi.

 11. kuningasjätkä sanoo:

  Meillä päin sattu semmoinen tapaus tässä jokinaika sitten, että muuan mies kyselin kunnasta, josko hän voisi rakentaa hulppea talon ja pienteollisuushallin, ostoaikeen alaiselle paikalle jonka hän oli valinnut syrjäkylältä.
  Kunnasta annettiin ymmärtää että paikalliseen vesiosuuskuntaan pitää liittyä ja ottaa vesi ja pskaputket, ostaa pumppaamotkin, muutoin ei lupaa heltiä.
  Tämä muuan mies ilmoittikin kunnalle että ei sitten, mennään naapurikuntaan, sieltä oli nääs näytetty vihreää valoa jo alkumetreiltä asti.. Ja niin tapahtui…

  Sanot aloituksessasi että: ”Monien soramäkien ja kallioalueiden aktiivisempi hyödyntäminen loisi varmasti alueelle lisää työpaikkoja ja hyvinvointia”. ja että; ”Olen ehdottomasti aktiivisen maankäytön kannalla.”
  Kysynkin siis, mitäpä olisit silloin mieltä jos se sorakuoppa, kalliolouhos tai tuulimyllypuisto tulisi aivan siihen sun naapuriisi, alle kilometrin päähän? Olisitko jo silloin hanketta vastaan vaiko puolesta?

  Sillä monelle on käynyt juuri näin, laajoista valituksista huolimatta!

css.php