Homekouluista kaikenlaista harmia

Homekoulut ovat polttava puheenaihe. Ne ovat kansanterveydellisesti suuri riski.

Suomen päiväkodit ja koulut homehtuvat vauhdilla.

Niissä kytee varsinainen kulupommi, joka voi kohota jopa useisiin miljardeihin euroihin.

Noin tuhat koulua kärsii jonkinasteisista homeongelmista. Lisäksi useat sadat koulut ympäri Suomea kärsivät vakavista sisäilmaongelmista.

Tilanne on todella karu, sillä koko rakennuskannan korjausvelka on jopa 50 miljardia euroa, ja tästä suurin osa piilee julkisissa rakennuksissa.

Kauppalehden haastattelemien asiantuntijoiden mielestä vanhojen koulu-ja päiväkotirakennusten purkamista pitää pohtia tosissaan. Usein vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen tulee halvemmaksi kuin vanhan korjaaminen.

Olisi tietysti hyvä muistaa uutta tehdessä, ettei sorruttaisi suunnittelu- ja rakennusvirheisiin.

On harmillista, että kesälomat pysäyttävät rakennustyömaat parhaimpien ja kuivimpien säiden aikaan.

Mielestäni pitäisi paneutua siihen, että rakennukset viedään sisätyövaiheisiin kesäkuukausina. Onko aivan välttämätöntä laittaa työmaat stoppiin kesä-heinäkuuksi?

Ainahan toki vanhan purkaminen ei ole mahdollista ja eri aikakausien arkkitehtuuria tulisi vaalia jälkipolville.

Rakennuttamisvaiheessa hyviä ratkaisuja ovat mm. seinäelementtien valmistaminen kuivissa tehdastiloissa. Rakennuksen herkkä pystytysvaihe kestää tuolloin vain muutamia päiviä. Nykytekniikalla pystytään hyvin seuraamaan mm. betoninkosteuksia sekä sisäilmanlaatua.

Lähes 80 prosenttia kosteus-ja homevaurioista johtuu suunnittelu- ja rakennusvirheistä. Tilanne on paranemassa, mutta ryhtiä ja yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan rakentamisessa edelleen kovasti. Periksi ei saa antaa tässäkään asiassa.

Kommentointi on suljettu.

css.php