Sijoita, mutta ymmärrä, mihin sijoitat!

 

Sijoitushuijaukset ovat kasvuala, toteaa professori Vesa Puttonen Talouselämä-lehden haastattelussa.
Finanssialanhuijauksista tulee koko ajan monimutkaisempia ja vaikeammin tunnistettavia. Ne eivät vähene – päinvastoin, huijauksia tulee lisää nopeutuvaan tahtiin.
Tähän lääkkeenä toimisi vanha viisaus, sijoita vain siihen minkä ymmärrät. Yleensäkin sijoittaminen ja varsinkin huijaukset ovat vaikeaselkoisia ja tuotto-odotukset ovat aivan mammuttimaisia.
Kaikki sijoittaminen on parempaa kuin rahojen tilillä makuuttaminen, mistä inflaatio syö pääomaa.
Tarkkana saa olla, myös laillisten ”huijausten”, nimittäin kalliiden sijoitustuotteiden suhteen. Esimerkiksi monet rahastot ovat oikeita kulusyöppöjä. Samoin monet varainhoitopalvelut vaativat osuutensa, vaikka sijoitus olisi tappiollinenkin.
Nyt pitäisi saada ihmiset sijoittamaan, eikä makuuttamaan rahojaan pankkitilillä. Sijoitustuotteiden- ja palveluidentuottajien suhteen on oltava hyvin paljon tarkempi.
Rahat kannattaa sijoittaa tuottoisampiin kohteisiin kuin säästötilit, mutta turvallisesti! Ensimmäisenä ei auta uskoa myöskään pankkiiriliikkeen sutkia myyntimiestä. Mammuttimaisten tuotto-odotusten on syytä laittaa hälytyskellot soimaan.

2 kommenttia artikkeliin “Sijoita, mutta ymmärrä, mihin sijoitat!”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Sijoitusvakuutusmyynti on hiipunut jo lähes kannattamattomuuden rajalle.
  Syynä siihen on se että kuluttajat ovat hiffanneet ettei se oikeasti ole mikään vakuutus, muuten kuin vakuutetaan että jos menee hyvin saatat saada joitain pennejä korkotuottoa verojen jälkeen . vaan jos menee huonosti niin et saata saada edes omiasi pois.

  Nyt menee vähän huonosti sijoitusmarkkinoilla. Sijoittajat joutuvat jopa maksamaan enemmän kuin saavat.
  Nollakorko/tuotto on aika yleinen korvaus rahan antamisesta lainaan, mutta miinustuottojakin on ollut.

  Ainoa joka ainakaan suomessa ei hyödy nollakoroista, on asuntovelallinen.

  Pankin laskukaavan mukaan nollakorolle lisätty 2,5% marginaali on aina plusmerkkinen

  Ojalan laskuoppi on siis väärässä kun lasketaan , että: 2,5% x 0 : 100 = 0 ?

  Mutta pankkiherrojen laskemana se onkin aivan jotain muuta, esim 100 tuhannen lainassa ensimäisenä vuonna korko onkin 2500,-

  Hieman muistuttaa se yhden , kohta euroopanpankkiherraksi pääsevän Aleksanderin laskuoppitaitoa?

  Aika Stupbidoa kerrakseen..

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Äiti-vainaalla oli aikoinaan hieman ylimääräistä hynää tilillä makaamassa 2%korolla, kun pankkiherrat alkoivat pommittamaan ehdotuksilla, että varat pitäisi sijoittaa johonkin tuottavampaan paperiroskaan.

  Oli tarjolla sijoitushenkivakuutusta ja vaikka millaista paperia, ja lupailivat vielä että henkivakuutuksen edunsaajat voisivat saada jopa jonkinmoisen vähennyksen perintöveroistaan sitten kun Äiti kuolla kupsahtaa ja omaisuutta realisoidaan.

  Minä hoitelin Äidin raha-asioita noin niinkuin edunvalvojan ominaisuudella, aivan virallisesti.
  Mä sitten pyysinkin eräältä sijoitusneuvojalta, että lähetäppä tarjoukset esitteet sun muut paperit luettavaksi, niin katsotaan sitten.

  No paperiahan tuli kilotolkulla.
  Oli hienoa kuvallisia esitteitä onnellisista vanhuksista jotka järkevästi sijoittaen voisivat tehdä lapset ja lastenlapset vieläkin onnellisemmaksi silloinkin kun suru on suurimmillaan!

  Mutta yksi tärkeä paperilappu unohtui lähettäjältä pois nivaskasta.
  Nimittäin tilinhoitohinnasto!

  Kun sitä kyselin ja pyysin lähettämään, niin sanoivat että, ”sähän voit sen käydä itse hakemassa lähimmästä säästöpankista”
  Ai jaa? sanoin mä, ”mutta tehän tässä olette rahaa lainaksi pyytelemässä minulta, ei minun kuulu papereita etsiskellä, yleensä se menee niin että se joka rahaa pyytää lainaksi, esittää myöskin sen käyttötarkoituksen lainan antajalle! Lainan antaja sitten viimekädessä päättää kattaako tuotto kulut ja tekee joko myönnön tai hylkäyksen!””

  Tässä tapauksessa ilmoitin että pitäkää prosyyrinne! Rahat voivat olla tilillä toistaiseksi niin kuin tähänkinasti, siihen saakka kunnes läydän toisen kohteen.

  Niin että mitenkäs se nyt menikään se mainos? ”Säästöpankki auttaa aina”??

  Eipä paljon juuri apuja ollut tullut….

css.php